En dator till varje gymnasieelev - nu

En dator till varje  gymnasieelev - nu

Den kommunala gymnasieskolans datorer är undermåliga. Dessutom är de alldeles få till antal. Detta är en långt större problem än vad våra skolledare tycks förstå eftersom eleverna inte får tillgång till den undervisning de har rätt till.


Nolaskolan har under många år legat över riksgenomsnittet när det gäller skolresultat. Nu riskerar man att hamna längre ned på den listan om man inte gör något åt datorsituationen.


Som samhället har utvecklats under det senaste årtiondet är en god tillgång till datorer en förutsättning för att eleverna ska kunna omvandla information till kunskap. Därför är det mycket olyckligt när eleverna hindras i sitt skolarbete genom de allt för få och de allt för dåliga datorerna, men också att de i förlängningen hindras att nå de av skolverket uppsatta kunskapsmålen.


Den något ålderdomliga synen på datorer som man tämligen ofta hör bland kommunens beslutsfattare att en egen personlig dator skulle ses som någon slags muta bör genast upphöra, en uppfattning som inte alls verkar finnas bland de konkurrerande friskolorna. Datorn och Internet är idag ett lika naturligt och självklart verktyg som papper och penna var igår.


Dessutom är det så, att många unga är vana från hemmet med bra och fungerade datorer och ställer också samma krav på skolan. Därför bör varje elev under sin skolgång få en egen dator som de själva ansvar för.


Detta ska naturligtvis finansieras från skolpengen, dvs det statliga skattefinansierade bidrag som kommunen får för varje enskild elev. Örnsköldsviks kommun har idag en förhållandevis hög skolpeng jämfört med riksgenomsnittet. Detta bör därför kunna skapa utrymme för en egen dator som eleven själv disponerar under sin skoltid.


Nätverket Påverka kräver därför att politiker, skolledare och tjänstemän i Örnsköldsvik tar ansvar och erbjuder alla elever i den kommunala gymnasieskolan en bärbar dator som eleven själv ansvarar för unders sin skoltid.


Om inte, kommer den kommunala gymnasieskolan på sikt att degraderas till en andra klassens skola.


Nätverket Påverka


Kommentarer
Postat av: Rebecka E

vilken as bra idé ni har :)

2010-05-28 @ 10:02:21
URL: http://erikssonrebecka.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag har en egen minbi laptop som jag har köpt, den har gjort så jag klarar skolan mycket bättre. Vår skola kräver mycket arbete genom datorn, men vi har inte fått egna datorer. Det borde man ha.

2010-05-28 @ 10:35:55
URL: http://conler.se
Postat av: simone

sv: okej.

2010-05-28 @ 10:41:24
URL: http://fattybom.se
Postat av: cecilia

Bra initiativ det här! Inget händer av sig själv. Heja!

2010-05-28 @ 12:20:50
URL: http://ceciliatipsar.blogg.se/
Postat av: granström herself

sv: Vill inte ha reklam på min blogg.

2010-05-28 @ 13:48:24
URL: http://sweetshots.blogg.se/
Postat av: Anonym

Fruktansvärt onödigt. Okej att det ska finnas fler datorer, men det finns inget behov av att varje elev ska ha en egen dator.

2010-05-28 @ 13:55:20
Postat av: GW

Datorerna på Nola är helt värdelös. Gamla och tröga. Ofta när läraren kommer med dem är det flera som inte funkar iblande är de helt döda, ibland är det bara någom minuts laddning kvar.



Sen räcker de heller inte. Det ör bara 16 datorer i vagnarna.

2010-05-28 @ 23:10:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0